Tort czekoladowy z kremem waniliowym

Tort czekoladowy z kremem waniliowym

Tort czekoladowy z kremem waniliowym

Przez długi czas bałam się ciast z dodatkiem kakao. Po kilku spektakularnych klapach spowodowanych ciężarem znacznie tłustszego od mąki kakao na długi czas zaniechałam ich robienia. Jednak czasami zdarza się, że trzeba upiec coś dla kogoś dla kogo deser bez czekolady, to nie deser 😉 Od tamtej pory moje umiejętności w wypiekach zawierających kakao znacznie się poprawiły, dlatego z chęcią podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczny biszkopt czekoladowy.

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 120 g cukru
  • 130 g mąki
  • 36 g kakao

Białka wbijamy do misy robota kuchennego, żółtka do małego kubeczka. Ubijamy pianę z białek (nie na sztywno, ale tak, żeby jeszcze powstawały „rożki” przy wyjmowaniu). Dodajemy cały  cukier. Ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru (zatrzymujemy mikser i odrobinę piany z mieszadła rozcieramy pomiędzy dwoma palcami – jest gotowa, gdy nie poczujemy kryształków cukru).  Stopniowo dodajemy żółtka. Robimy mieszankę mąki oraz kakao – na tym etapie niestety mikser już nas nie wyręczy 😉 Dodajemy w trzech partiach do mieszanki jajek, przesiewając przez sito. Delikatnie mieszamy przy użyciu silikonowej szpatułki. Masę wlewamy do metalowej foremki o średnicy około 20-22 cm. Nie smarujemy masłem, nie wysypujemy bułką tartą – ciasto wspina się po brzegach blaszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 30-35 minut lub do suchego patyczka.

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki pasty z ziaren prawdziwej wanilii
  • Około łyżeczki bourbonu waniliowego

Do misy miksera wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier, wanilię oraz mascarpone. Ubijamy do uzyskania puszystej konsystencji.

Tort dzielimy na 3 blaty, które przekładamy kremem. Jeżeli mamy bardzo świeże owoce i pewność, że tort zniknie szybko, możemy dodać do kremu np. borówki, maliny czy plastry truskawek.