Sigara boregi – Paluszki z ciasta filo z fetą z sosem tzatziki

Sigara boregi – Paluszki z ciasta filo z fetą z sosem tzatziki

Sigara boregi to turecka przystawka, którą z łatwością przyrządzimy w polskich warunkach! Kruche paluszki z ciasta filo z fetą to świetny pomysł na letnią przystawkę. Możemy ją serwować na ciepło oraz na zimno. Dodatkowym atutem jest sos tzatziki, który nadaje świeżości. Paluszki z ciasta filo z fetą świetnie sprawdzą się jako fingerfood na przyjęcie.

  • Ser feta – u nas często jest to ser kozi
  • Duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • Dwa ogórki
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Natka pietruszki – mały pęczek
  • Pieprz
  • Opakowanie ciasta filo
  • Łyżeczka masła
  • Pół szklanki mleka
  • Opcjonalnie – 1 żółtko

Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy ½ kubeczka jogurtu. Dodajemy część mięty i całą natkę pietruszki – obie siekamy na drobne kawałki. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy żółtko.

Płaty ciasta filo rozkładamy na płasko. W mikrofalówce podgrzewamy mleko z masłem. 1 płat ciasta dzielimy na 6 kwadratowych części. ( W przypadku ciasta trójkątnego wystarczy podzielić  trójkąt na pół wzdłuż jego wysokości).  Smarujemy pędzelkiem zwilżonym w mleku z masłem.

Układamy farsz wielkości  palca na środku ciasta. Najpierw zawijamy górę i dół (1), a następnie rolujemy całość (2). Przy zwijaniu warto posmarować mlekiem, aby ciasto się lepiej skleiło.  Pieczemy na kratce, na której kładziemy papier do pieczenia (niestety samo ciasto do kratki przywiera i paluszki się rozpadają). Opiekamy z jednej strony w temperaturze 210-240 stopni, wyjmujemy, przewracamy i opiekamy z drugiej, do momentu aż będą rumiane.

Do paluszków możemy przyrządzić sos tzatziki – nasz jest prosty i składa się z ½ pozostałego jogurtu, ogórków startych na tarce, kilku listków mięty, pieprzu. Opcjonalnie czosnku, soku z cytryny i cukru.

Jeżeli tak jak my lubicie fetę, koniecznie spróbujcie naszego ostatniego hitu – spiralek z buraka z fetą i pesto bazyliowym!

ciasto filo feta