Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego warto zamknąć trochę wczesnego lata w słoikach.

  • 5 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna

Owoce obieramy z szypułek. Większe truskawki kroimy  na kilka części. Wrzucamy do sporego garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy do zredukowania o około 70-80% objętości, tak aby konfitura była gęsta. Jeżeli wolimy bardziej zwartą konsystencję, używamy żelfixu lub pektyny.Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny oraz wyciskamy sok. Słoiki dokładnie myjemy, wkładamy do piekarnika na około 120 stopni (pół godziny). Przelewamy konfiturę do gorących słoików, gdy coś kapnie nam na rant nie przejmujemy się i przecieramy ręcznikiem papierowym, a następnie spirytusem. Zakręcamy i stawiamy na nakrętce i nakrywamy ręcznikami/kocami.  Możemy w celu pasteryzacji wsadzić słoiki po piekarnika na około pół godziny, ewentualnie zagotować w garnku (dodając wody do około 2/3 wysokości słoika.