Tort migdałowy z kremem waniliowym i truskawkami

Tort migdałowy z kremem waniliowym i truskawkami

Dzisiejsze ciasto jest idealnym tłem  dla pojawiających się już na straganach polskich truskawek, które podkreśla szlachetny aromat migdałów oraz klasyczny krem cukierniczy.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka (opcjonalnie 4 białka, które zostaną Wam z kremu cukierniczego dodajcie do biszkoptu, chyba, że już macie smaka na bezę ;))
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki migdałowej
  • 115 g mąki pszennej

Białka ubijamy na pianę, nie do końca sztywno, tak, aby jeszcze lekko się ona ciągnęła. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie dopóki cały cukier się nie rozpuści (sprawdzamy rozcierając odrobinę masy z mieszadła pomiędzy palcami).  Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na mniejszych obrotach. Przez  sito przesiewamy mąkę i mieszamy – najlepiej dodać ją w trzech partiach. Pod koniec dodajemy stopniowo mąkę migdałową.  Pieczemy w blasze o średnicy 20 cm przez około 30 minut w 180 stopniach , ale po 20 minutach możemy zacząć sprawdzać patyczkiem.

Krem cukierniczy

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 50 g mąki kukurydzianej (zamiast  mąki kukurydzianej można tez użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • Opcjonalnie – agar na 0,5 litra wody

Gotujemy mleko w garnku, do którego wrzucamy rozciętą wanilię. Opcjonalnie – w oddzielnym naczynku w kilku łyżkach mleka rozpuszczamy agar agar, który dodamy przy drugim gotowaniu. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie gładka, jednolita masa dodajemy mąkę kukurydzianą. Do masy powoli wlewamy ciepłe mleko (wyjmując strąk wanilii). Jest to tzw. “hartowanie”. Staramy się lać mleko po ściankach naczynia. Gdy będzie za gorące żółtka nam się zetną, a z masy wyjdzie jedna wielka gruda. Rozrobioną masę przelewamy z powrotem do garnka i, cały czas mieszając, podgrzewamy na średnim ogniu. Opcjonalnie dodajemy wcześniej przygotowane mleko z agarem. Gdy temperatura będzie za wysoka mogą pojawiać się grudki, co jednak można naprawić poprzez wlanie masy do miksera i rozmieszanie na najwyższych obrotach.

Gotowy krem przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia (warto zabezpieczyć folią przy samej powierzchni, żeby nie wysechł) .

Poncz

  • Pół szklanki zielonej herbaty
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • Aromat z ziaren prawdziwej wanilii

Biszkopt kroimy na dwa placki, nasączamy ponczem, przekładamy kremem, kładziemy drugi placek, dekorujemy świeżymi truskawkami. Oczywiście można truskawki wkomponować w ciasto – np. pokroić i przełożyć w warstwie kremu. U nas z reguły wystarczy ono na 3-4 dni, dlatego nie wkładamy w nie miękkich owoców, aby się nie zepsuły. Wolimy z boku położyć świeże, kupione tego samego dnia.