Domowe burgery

Domowe burgery

Domowe burgery z pewnością mogą wydawać się nie lada przedsięwzięciem, ale smakiem zdecydowanie przewyższają te, które możemy kupić w popularnych sieciach fast foodowych, Szczególnie, że gdy dobrej jakości mięso sparujemy z pełnoziarnistą bułką możemy uzyskać całkiem zbilansowany posiłek, nie tracąc przy tym „radości” ze zjedzenia czegoś zakazanego 😉

Przepis na bułki (5 szt):

  • 160 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 250 g mąki + około 50 g do wyrobienia ciasta na desce
  • Ziarna sezamu
  • Jajko do posmarowania wierzchu
  • 3 łyżeczki cukru.

Mąkę przesiewamy przez sito. Lekko podgrzewamy ½ mleka w większym kubku (najlepiej zrobić to przez ok. 20-30 sekund w mikrofali).  Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże wraz z cukrem , mieszamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą (taka z kranu w zupełności wystarczy). Gdy drożdże podrosną dodajemy je delikatnie do mąki  oraz wlewamy pozostałe mleko i mieszamy przez kilka minut hakiem miksera. Po około dwóch minutach dodajemy całe jajko, pod  sam koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Zostawiamy do wyrośnięcia przez około godzinę. Może się ono wydawać zbyt rzadkie, ale dzięki temu będzie wilgotne. „Wylewamy” ciasto na sowicie obsypaną mąką stolnicę, zagniatamy kilkukrotnie – do momentu, gdy jesteśmy w stanie uformować bułeczkę i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 20-40 minut, przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut.

Burgery

  • Mięso wołowe (lepiej, żeby miało trochę tłuszczu) – liczymy około 200 g surowego mięsa na burgera
  • Sól
  • Pieprz

Mięso mielimy i formujemy (bardzo ściśle) burgery o grubości około 1,5 cm.

Sałatka

  • Sałata lodowa (5-6 liści)
  • Łyżka majonezu
  • Dwie łyżeczki musztardy miodowej (lub łyżeczka musztardy i łyżeczka miodu)
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 5-6 małych korniszonów

Sałatę siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Siekamy korniszony i mieszamy wszystkie składniki

Mięso smażymy na rozgrzanym grillu/płycie grillowej lub patelni. Gdy się zarumieni, przewracamy i od razu układamy na nim kawałki sera (rozpuści się pod wpływem ciepła). Chwilę przed obróceniem kładziemy pokrojone na pół, posmarowane masłem bułki. Dzięki przypieczeniu/przyrumienieniu nie namoknie ona od tego, co wsadzimy do środka.

W bułce układamy sałatkę, dajemy sos (tutaj możemy wykorzystać majonez, musztardę lub ketchup – wedle preferencji).Następnie burgera. Na to pomidora (opcjonalnie cebulę) i sałatkę. Możemy wbić wykałaczki, aby się nie rozleciał.